Okładka wykonana przez: Emilia Roskosz

Jak działa ludzki język? Weryfikujemy mit o „strefach smakowych”

Ten artykuł ma już ponad rok. Niektóre dane mogą być nieaktualne.

Jeśli wystawimy język, stojąc przed lustrem, zobaczymy, że jest usiany drobnymi kropeczkami. To receptory smaku, zwane także kubkami smakowymi. Są odpowiedzialne za przekazywanie informacji o odczuwanych smakach do mózgu. Jednak czy cały język działa w ten sam sposób, czy różne jego części odpowiadają za pojedyncze smaki? Możecie się zdziwić.

Po wpisaniu do wyszukiwarki haseł „język smaki” otrzymamy wiele grafik i artykułów informujących o tym, że na języku znajduje się pięć stref odpowiadających za rozpoznawanie smaków. Według tego założenia smak słodki jest wyczuwany na koniuszku języka, słony i kwaśny po jego bokach, umami pośrodku, a gorzki na tylnej części. 

Zrzut ekranu przedstawiający wyszukanie hasła „język smaki” w Google.

Teorię mapy smaków w latach 40. XX wieku spopularyzował amerykański psycholog Edwin G. Boring. W książce Sensation and Perception in the History of Experimental Psychology (1942, pl. Odczuwanie i percepcja w historii psychologii eksperymentalnej) naukowiec zawarł swój przekład artykułu Davida P. Häniga z 1901 roku. Dotyczy on przetwarzania bodźców smakowych przez mózg. 

Boring przerysował i zmodyfikował wykresy z niemieckiego artykułu. Jak wyjaśniają naukowcy z portalu Eksperyment Myślowy, dane zostały zmodyfikowane i zinterpretowane w mylny sposób

Jak do tego doszło?

Hänig zbadał progi pobudzenia różnych smaków u pięciu osób. Eksperyment wykazał, że są one inne w zależności od miejsca na języku. Wyniki zostały przedstawione w postaci wykresu zależności odwrotności progu pobudzenia (oś Y) od lokalizacji na języku (oś X).

Wykres Davida P. Häniga z książki Psychophysik des Geschmackssinnes (1901, pl. Psychofizyka zmysłu smaku). 

Boring postanowił podzielić odwrotność progu pobudzenia uzyskaną dla każdej lokalizacji przez maksymalną odwrotność progu. W ten sposób zdolność do wyczuwania czterech smaków można było przedstawić na jednym wykresie. 

Dane Häniga zmodyfikowane przez Boringa z książki Sensation And Perception In The History Of Experimental Psychology

Z takiego wykresu można wyciągnąć błędny wniosek, że w miejscach, gdzie wartość Y osiąga minimum (czyli w tylnej części języka dla smaku słodkiego oraz w przedniej części dla smaku gorzkiego), język jest zupełnie niewrażliwy na te smaki. „W rzeczywistości jednak wrażliwość w tych obszarach jest tylko około czterokrotnie niższa niż w miejscach najbardziej wrażliwych” – podkreślają badacze z Eksperymentu Myślowego. 

Nie dla mapy smaków

Koncepcja mapy smaków została już dawno obalona. W 1974 roku badaczka Virginia Collings dowiodła, że różnice w wrażliwości na smaki są znikome, a smak można wyczuć w każdym miejscu języka, gdzie obecne są kubki smakowe. Każdy receptor zawiera mieszankę komórek zdolnych do rozpoznawania różnych smaków, co wyklucza istnienie „specjalnych stref smakowych” na języku.

W badaniu The receptors and cells for mammalian taste (pl. Receptory i komórki zmysłu smaku u ssaków) z 2006 roku zidentyfikowano molekularne mechanizmy smaku. Udowodniono, że receptory smakowe są rozmieszczone na całym języku. Tym samym dowiedziono, że hipoteza stref smakowych, o której uczono nas w szkołach, jest błędna. 

Co się dzieje na języku?

Podsumowując, funkcjonujący od lat mit „mapy smaków” na języku, według którego różne obszary języka odpowiadają za wykrywanie konkretnych smaków (słodki na czubku, gorzki z tyłu itp.), nie znajduje potwierdzenia w badaniach naukowych.

W rzeczywistości wszystkie podstawowe smaki (słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami) można wyczuć na całym języku, ponieważ każdy obszar języka zawiera receptory odpowiedzialne za wykrywanie wszystkich rodzajów smaków

  • Politolożka i dziennikarka. W nocy czyta książki, a rano gazety. Interesuje się polską polityką (w szczególności partiami politycznymi) a także kryzysem klimatycznym, futurologią i mediami społecznościowymi. W Pravdzie pisze treści fact-checkingowe i można ją zobaczyć na naszym TikToku.

Stowarzyszenie Pravda to niezależna organizacja zajmująca się weryfikacją informacji i edukacją medialną.
Picture of Agata Sucharska
Agata Sucharska
Politolożka i dziennikarka. W nocy czyta książki, a rano gazety. Interesuje się polską polityką (w szczególności partiami politycznymi) a także kryzysem klimatycznym, futurologią i mediami społecznościowymi. W Pravdzie pisze treści fact-checkingowe i można ją zobaczyć na naszym TikToku.